• Pochwal się pierniczkiem
        • Pochwal się pierniczkiem

        • 27.09.2021 17:09
        • Nadchodzą Święta Bożego Narodzenia...
        • Oto przepis na pierniczki mamy Filipa:

           Na 1 porcję:

          340 g miodu
          120 g masła
          100 g cukru
          50 g gorzkiej czekolady

          Stopić wszystkie te składniki na wolnym ogniu.

           Następnie w misce wymieszać:
          500 g mąki
          łyżkę kakao
          2 łyżeczki sody bądź proszku do pieczenia 
          2 łyżeczki przyprawy: 40% cynamonu i po 20% gałki muszkatołowej, imbiru i goździków
          150 g mielonych migdałów i tyleż włoskich orzechów
          80 g mielonych orzechów laskowych
          skórka starta z całej pomarańczy i pół cytryny
          2 jajka


          Gdy przestygnie miodowy płyn połączyć go z mąką i resztą składników. Wyrobić ciasto.
          Ciasto schłodzić 1 h w lodówce. Wałkować wycinać formy, udekorować według uznania. 

           Przesyłam też swoje zdjęcie.

          Filip Dubiecki z kl.2b

           

           

          Przepis na pierniczki Olgi i Asi:

          1kg mąki 

          1 szklanka cukru 

          30g przyprawy do piernika

          20g przyprawy korzennej 

          1 łyżka sody 

          250g miodu

          250g margaryny lub masła 

          4 jajka

           Przygotowanie :

          * wszystkie składniki suche mieszamy łyżką w dużej misce

          *margarynę z miodem roztapiamy na małym ogniu i pozostawiamy do ostygnięcia.

          *kiedy miód i margaryna nie są już grące wrzucamy do środka 4 jajka i mieszamy

          *łączymy suche i mokre składniki

          *wyrabiamy ciasto rękami lub mikserem

          *gotowe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i podsypując w razie potrzeby mąka.

          *piekarnik 160-180stopni 

          *pieczemy około 5-7 min.                         SMACZNEGO!!!

            

          Pierniczki Olgi i Krzysia:

           

          A to dzieła małego Tomka:

           

          Marcin i Mateusz piekli pierniki z całą rodziną:

           

          Dostaliśmy nawet instrukcje pieczenia pierników od Elizy :) :

          Pierniczkowanie_Elizki

          Ala przysłała przepis i zdjęcie:

          Zrobiłam pyszne pierniczki 

             

          Składniki: 700 g mąki pszennej

          3 jajka

          200 g cukru

          60 ml oleju

          1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej

          200 g miodu

          1 przyprawa do piernika (40 g)

          ½ łyżki kakao

          szczypta soli

           

          Sposób przygotowania: Miód podgrzać, a będzie płynny. Odstawić na bok.

          Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać letni miód.

          Do miski wsypać ok. 450 g mąki, sól, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać. Dodać masę jajeczną i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać resztę mąki i zagnieść ręką. (Ciasto powinno być elastyczne. Gdyby było za rzadkie, dodać jeszcze troszkę mąki, ale raczej nie powinno to być konieczne. Ciasto po leżakowaniu jeszcze trochę stężeje).

          Miskę przykryć szczelnie np. owijając ją kilkakrotnie w folię spożywczą i odstawić na 1 tydzień w chłodne miejsce np. do lodówki. (Piernik z góry może wyschnąć, ale to nic nie szkodzi).

          Po tygodniu odrywać po kawałku ciasta i dobrze wyrobić, aż będzie miękkie, plastyczne i śliskie. Wałkować, podsypując blat mąką na grubość 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

          Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 6 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu są jasne, pulchne i miękkie). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

          Udekorować według uznania np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.

           

          (Strona to domowe wypieki zawsze robię z tej strony bo zawsze pysznie wyjdzie )

           

          Przepis na pierniczki Gabrysi:

          Składniki:
           

          • 3 szklanki mąki pszennej - 500 g
          • 3/4 kostki masła - 150 g
          • pół szklanki cukru drobnego lub cukru pudru - około 150 g
          • 200 g płynnego miodu
          • pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % - 150 g
          • 4 żółtka jajek
          • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
          • łyżeczka kakao
          • przyprawy: łyżka cynamonu; łyżeczka mielonego imbiru; po pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry

           

           

          Dawid i Zosia też piekli pierniki

              

        • Wróć do listy artykułów