Biblioteka
Pochwal się pierniczkiem
- 27.09.2021 17:09
- Nadchodzą Święta Bożego Narodzenia...
Oto przepis na pierniczki mamy Filipa:
340 g miodu
120 g masła
100 g cukru
50 g gorzkiej czekoladyStopić wszystkie te składniki na wolnym ogniu.
500 g mąki
łyżkę kakao
2 łyżeczki sody bądź proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy: 40% cynamonu i po 20% gałki muszkatołowej, imbiru i goździków
150 g mielonych migdałów i tyleż włoskich orzechów
80 g mielonych orzechów laskowych
skórka starta z całej pomarańczy i pół cytryny
2 jajka
Gdy przestygnie miodowy płyn połączyć go z mąką i resztą składników. Wyrobić ciasto.
Ciasto schłodzić 1 h w lodówce. Wałkować wycinać formy, udekorować według uznania.Filip Dubiecki z kl.2b
Przepis na pierniczki Olgi i Asi:
1kg mąki
1 szklanka cukru
30g przyprawy do piernika
20g przyprawy korzennej
1 łyżka sody
250g miodu
250g margaryny lub masła
4 jajka
* wszystkie składniki suche mieszamy łyżką w dużej misce
*margarynę z miodem roztapiamy na małym ogniu i pozostawiamy do ostygnięcia.
*kiedy miód i margaryna nie są już grące wrzucamy do środka 4 jajka i mieszamy
*łączymy suche i mokre składniki
*wyrabiamy ciasto rękami lub mikserem
*gotowe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i podsypując w razie potrzeby mąka.
*piekarnik 160-180stopni
*pieczemy około 5-7 min. SMACZNEGO!!!
Pierniczki Olgi i Krzysia:
A to dzieła małego Tomka:
Marcin i Mateusz piekli pierniki z całą rodziną:
Dostaliśmy nawet instrukcje pieczenia pierników od Elizy :) :
Ala przysłała przepis i zdjęcie:
Zrobiłam pyszne pierniczki
Składniki: 700 g mąki pszennej
3 jajka
200 g cukru
60 ml oleju
1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g miodu
1 przyprawa do piernika (40 g)
½ łyżki kakao
szczypta soli
Sposób przygotowania: Miód podgrzać, a będzie płynny. Odstawić na bok.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać letni miód.
Do miski wsypać ok. 450 g mąki, sól, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać. Dodać masę jajeczną i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać resztę mąki i zagnieść ręką. (Ciasto powinno być elastyczne. Gdyby było za rzadkie, dodać jeszcze troszkę mąki, ale raczej nie powinno to być konieczne. Ciasto po leżakowaniu jeszcze trochę stężeje).
Miskę przykryć szczelnie np. owijając ją kilkakrotnie w folię spożywczą i odstawić na 1 tydzień w chłodne miejsce np. do lodówki. (Piernik z góry może wyschnąć, ale to nic nie szkodzi).
Po tygodniu odrywać po kawałku ciasta i dobrze wyrobić, aż będzie miękkie, plastyczne i śliskie. Wałkować, podsypując blat mąką na grubość 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 6 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu są jasne, pulchne i miękkie). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Udekorować według uznania np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.
(Strona to domowe wypieki zawsze robię z tej strony bo zawsze pysznie wyjdzie )
Przepis na pierniczki Gabrysi:
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej - 500 g
- 3/4 kostki masła - 150 g
- pół szklanki cukru drobnego lub cukru pudru - około 150 g
- 200 g płynnego miodu
- pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % - 150 g
- 4 żółtka jajek
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka kakao
- przyprawy: łyżka cynamonu; łyżeczka mielonego imbiru; po pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry
Dawid i Zosia też piekli pierniki
- Wróć do listy artykułów
Ostatnie artykuły